Kilpailusäännöt

Säännöt Suomen Asehistoriallisen Seuran ampumakilpailuihin

Yleistä informaatiota

 1. Mitään asetta ei saa käyttää samassa lajissa kuin kerran.
 2. Kaikkien kilpailuissa käytettävien aseiden tulee olla yksityisomistuksessa
 3. Tähtäimissä ei sallita muita värejä kuin musta tai valkoinen, pois lukien laji Taskuase.
 4. Ampuma-aika alkaa kahdella lyhyellä vihellyksellä / torvella, ja päättyy pitkään vihellykseen / torveen.

Suomen Asehistoriallisen Seuran kilpailuissa käytämme oheisia historiallisten aseiden ammunnan sääntöjä: Historiallisten aseiden ammunnan säännöt Suomen Asehistoriallinen Seura

 • Lajiin takaaladattava mustaruutipistooli hyväksytään kilpailuaseiksi takaaladattavat mustaruutipistoolit ja takaaladattavat mustaruutirevolverit.
 • Lajiin 100-vuotias Sotilaskivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja yli sadan (100) vuoden ikäisiä. (Vuonna 2023 hyväksymme 1922 tai ennen valmistetut aseet).
 • Lajiin 50-vuotias Sotilaskivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja yli viisikymmentä (50) vuotta vanhoja. (vuonna 2023 hyväksymme 1972 tai ennen valmistetut aseet).
 • Lajiin Sotilaskivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä, ja valmistettu 1945 tai ennen.
 • Lajiin Kiikarikivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet kiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Aseessa saa olla kyseisen aikakauden alkuperäinen kiikari, joka sekin on valmistettu 1945 tai ennen.
 • Lajiin Sotilaspistooli hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet pistoolit ja revolverit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen.
 • Lajiin Konepistooli hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet konepistoolit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Ampuma-aikaa on yksi (1) minuutti, johon sisältyvät asennon- ja lippaan vaihdot. Ampuma-asentoja on kolme, Makuu, polvi ja pysty. Kustakin asennosta ammutaan 5 laukausta, ja jokaisen asennonvaihdon yhteydessä myös lipas vaihdetaan. Lipastus tehdään kolmeen lippaaseen, 5 patruunaa kuhunkin. Ennen ampuma-ajan alkamista komennolla ’Lipas kiinnitä’ saa ensimmäisen lippaan kiinnittää ja komennolla ’Lataa’ aseen virittää.
 • Lajiin Pikakivääri hyväksytään kilpailuaseeksi sotilaskäytössä olleet pikakiväärit, jotka ovat alkuperäisiä ja valmistettu 1945 tai ennen. Aseessa on oltava alkuperäinen etutuki. Ampuma-aikaa on yksi (1) minuutti, johon sisältyvät lippaan vaihdot. Lipastus tehdään kolmeen lippaaseen, 5 patruunaa kuhunkin. Ennen ampuma-ajan alkamista komennolla ’Lipas kiinnitä’ saa ensimmäisen lippaan kiinnittää ja komennolla ’Lataa’ aseen virittää.
 • Lajiin Taskuase hyväksytään voimassaolevan aselain mukaiset taskuaseet, sekä pistoolit että revolverit.
 • Lajiin Liivintaskuase hyväksytään kilpailuaseeksi pistoolit ja
  revolverit, jotka mahtuvat ampumakunnossa puolikkaaseen taskuaseen laatikkoon (130 x 90mm).
 • Lajiin ilmakivääri kaliberin alaraja on 0,30 tuumaa.

Kaikissa lajeissa ammutaan mustaruutisääntöjen mukaan 13 (kp ja pk 15) laukausta, joista 10 parasta lasketaan. Jos lajiin ei ole ennakkoon ilmoittautunut neljää kilpailijaa, sitä ei järjestetä. Ratakapasiteetista johtuen, jotta aikataulut saataisiin sujuvammiksi, joudumme rajoittamaan yhden kilpailijan osallistumisen neljään tavanomaiseen lajiin. Näiden vapaavalintaisten neljän lisäksi on mahdollista ampua molemmat sarjatuliaselajit.