Hall of Fame

Asehistorian Hall of Fame on Suomen Asehistoriallisen Seuran perustama kunniagalleria. Se on Suomen asekeräilijöiden kunnianosoitus henkilöille, jotka ovat antaneet oman erityisen panoksensa suomalaisen asehistorian tallentamisen ja sen kehittämisen eteen. Ensimmäinen asehistorian Hall of Fameen valittu henkilö julkistettiin Suomen Asehistoriallisen Seuran kunniapuheenjohtajan Heikki Pohjolaisen 80-vuotispäivänä 17.12.2020.

#1 – Heikki Pohjolainen

1940 – 2021
Suomen Asehistoriallisen Seuran perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja
Suomen kansainvälisesti tunnetuin asekeräilijä
Vaikuttaja ja menneisyyden tallentaja
Perustajana Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestössä FESAC:ssa (Foundation for European Societies of Arms Collectors).

Heikki Pohjolainen oli asekeräilyn pioneeri, joka oli perustamassa Suomen Asehistoriallista Seuraa ja sen sääntöjä 13.7.1965. Hän oli viimeinen elossa ollut perustajajäsen ja nukkui pois 2021. Hänen ja Suomen Asehistoriallisen Seuran ansiota on, että maamme asehistoriaa on säilynyt. ”Kun toisen maailmansodan esineistöä ruvettiin 1970-80-luvuilla hävittämään, seura vaikutti siihen, että niitä myytiin keräilijöille eikä hävitetty. Suomi on maita, jossa toisen maailmansodan esineet ovat säilyneet melkein parhaiten. Moni isompi maa on tuhonnut historiansa täysin”, Pohjolainen on todennut.

Heikki vaikutti kaikissa aselakimuutoksissa ja edusti keräilijäyhteisöä. Merkittävin rooli hänellä oli vuoden 1998 uudistuksessa, jossa hän pystyi edistämään järkeviä käytäntöjä. Hänen ideoimansa oli muun muassa armonvuosilaki, mikä mahdollistaa aseen luovuttamisen poliisille ilman seuraamuksia.

Pohjolainen oli perustamassa myös Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestöä FESAC:ia, millä on viime vuosina ollut merkittävä asema aseharrastajien EU-tason edunvalvonnassa.

Hänellä oli yksityinen museokokoelma. Sinne pääsevät sopimuksesta mm. viranomaiset ja puolustusvoimien edustajat.