Heikki Pohjolainen 80 vuotta – Paljon onnea

Kunniapuheenjohtajamme Heikki Pohjolainen täytti tänään 80 vuotta. Suomen Asehistoriallinen Seura, jäsenistö ja hallitus sekä Suomen asekeräilijät onnittelevat Heikkiä merkkipäivänä.

Heikki Pohjolainen on asekeräilyn pioneeri, joka oli perustamassa Suomen Asehistoriallista Seuraa ja sen sääntöjä 13.7.1965. Hän on ainoa seuran elossa oleva perustajajäsen. Hänen ja Suomen Asehistoriallisen Seuran ansiota on, että maamme asehistoriaa on säilynyt.

Heikki on vaikuttanut kaikissa aselakimuutoksissa ja edustanut keräilijäyhteisöä. Merkittävin rooli hänellä oli vuoden 1998 uudistuksessa, jossa hän pystyi edistämään järkeviä käytäntöjä. Hänen ideoimansa on muun muassa armonvuosilaki, mikä mahdollistaa aseen luovuttamisen poliisille ilman seuraamuksia.

Pohjolainen oli perustamassa myös Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestöä FESAC:ia, millä on viime vuosina ollut merkittävä asema aseharrastajien EU-tason edunvalvonnassa. FESAC (Foundation for European Societies of Arms Collectors) lähetti tänään Heikille lämpimät onnittelunsa, kuten myös pohjoismaiset asekeräilyn kollegat.

Suomen Asehistoriallinen Seura onnitteli Heikkiä jo perjantaina 11.12.2021. Seuran lahjan luovuttivat (vasemmalta) Juhani Jokinen, tuleva puheenjohtajamme Pasi Kesäniemi, Kalle Seppälä ja nykyinen puheenjohtajamme Esa Salldén. Vierailun aikana keskusteltiin myös akuuteista asekeräilyn kehityspainopisteistä.

Heikki nousi tänään ensimmäisenä henkilönä asehistorian Hall of Fameen. Asehistorian Hall of Fame on Suomen Asehistoriallisen Seuran perustama kunniagalleria. Se on Suomen asekeräilijöiden kunnianosoitus henkilöille, jotka ovat antaneet oman erityisen panoksensa suomalaisen asehistorian tallentamisen ja sen kehittämisen eteen. Seuran sihteeri Sari Lönn luovutti tänään Heikille kunniakirjan onnittelujen kera.

Heikki Pohjolainen

Suomen Asehistoriallisen Seuran perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja
Suomen kansainvälisesti tunnetuin asekeräilijä
Vaikuttaja ja menneisyyden tallentaja
Perustajana Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestössä FESAC:ssa (Foundation for European Societies of Arms Collectors)
#1 Asehistorian Hall of Fame kunniagalleria