Mannerheim -ristin ritarin kokonaisuus myyty 60 000 euroon

Mannerheimin ristin ritarin Esko Kaustin toisen luokan Mannerheimin ristin kokonaisuus on myyty Eerik’s Auction Housen 21.3. Grand Spring Auction live-huutokaupassa vasarahintaan 60 000 €. https://eeriks.fi/blogi/esko-kausti-mannerheimin-ristin-ritarin-kokonaisuus-myyty-60-000-euroon/

Ainutlaatuisen kokonaisuuden huutajia oli useita. Hinta päätyi ennakkoarvioon nähden poikkeuksellisen korkeaksi.

Risti myönnettiin Kaustille kaatumisen jälkeen vuonna 1944. Kokonaisuus sisälsi myös ritarin asepuvun kunniamerkkeineen sekä myöntödokumentteineen. Kohteeseen sisältyi myös lukuisia valokuvia ja Kaustin henkilökohtaista materiaalia.

Kokonaisuuden arviohinnaksi asetettiin 30 000 – 50 000 €. Hinta kipusi kuitenkin korkeammaksi arvatenkin johtuen kokonaisuuden poikkeuksellisesta laajuudesta. Vastaavan kaltaista kokonaisuutta ei ole aiemmin myyty huutokaupassa. Toisen luokan Mannerheimin ristejä on myönnetty yhteensä 191.

Ristin myöntöön liittyneet nimitysperustelut:

Ylipäällikkö on pvm:llä 1.7.44 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi luutnantti Esko Kaustin.

Luutnantti Kausti on koko sodan aikana osoittautunut erinomaiseksi panssaritorjuntaupseeriksi. Nyt käytävän [Syvärin–Sammatuksen] puolustustaistelun aikana on hän johtamallaan osastolla tuhonnut kahden vuorokauden aikana 26 vihollisen raskasta panssarivaunua. Luutnantti Kausti on kaikissa taisteluissa henkilökohtaisesti osallistunut panssarivaunujen tuhoamisiin sekä tykillä ampumalla että lähitorjuntavälinein. Tässä tehtävässä hän myöskin saavutti sankarikuoleman 24.6. ollessaan tuhoamassa asemiemme eteen pysäytettyä panssaria.