Suomen Asehistoriallisen Seuran kunniapuheenjohtaja Heikki Pohjolainen on nukkunut pois – Heikkiä kunnioittaen!

Syvästi surren Suomen Asehistoriallinen Seura ilmoittaa seuran kunniapuheenjohtajan Heikki Pohjolaisen poismenosta. Hän oli yksi Suomen Asehistoriallisen Seuran ja FESAC:n perustajajäsenistä.

Heikki Pohjolainen oli asekeräilyn pioneeri, joka oli perustamassa Suomen Asehistoriallista Seuraa ja sen sääntöjä 13.7.1965. Hänen ja Suomen Asehistoriallisen Seuran ansiota on, että maamme asehistoriaa on säilynyt.

Heikki omisti koko elämänsä historiallisten aseiden keräilyyn, tutkimiseen ja säilyttämiseen. Heikki ja hänen poismennyt veljensä Pekka ovat rakentaneet Suomen suurimman yksityisen asehistoriallisen museokokoelman. Suomen Asemuseo koostuu nykyään kymmenistä tuhansista aseista. Tulos on todiste yksityisen keräilijän merkityksestä nyky-yhteiskunnassa.

Heikki on vaikuttanut kaikissa aselakimuutoksissa ja edustanut keräilijäyhteisöä. Merkittävin rooli hänellä oli vuoden 1998 uudistuksessa, jossa hän pystyi edistämään järkeviä käytäntöjä. Hänen ideoimansa on muun muassa armonvuosilaki, mikä mahdollistaa aseen luovuttamisen poliisille ilman seuraamuksia.

Lisäksi Heikki tunnisti tarpeen yhdistää yksityiset asekeräilijät ympäri Euroopan yhden järjestön alle maakohtaisten organisaatioidensa kautta. Pohjolainen oli perustamassa Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestöä FESAC:ia, millä on viime vuosina ollut merkittävä asema aseharrastajien EU-tason edunvalvonnassa suojatakseen yhteisöämme ja sen aktiivista toimintaa politikkojen ja byrokraattien välinpitämättömyydeltä niin EU kuin kansallisella tasolla.

Muistamme kunnioituksella Heikkiä valontuojana yhteisöllemme ja otamme osaa hänen läheisilleen.

Lepää rauhassa rakas Heikki.

 

Heikki Pohjolainen

Suomen Asehistoriallisen Seuran perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja
Suomen kansainvälisesti tunnetuin asekeräilijä
Vaikuttaja ja menneisyyden tallentaja
Perustajana Euroopan asekeräilijöiden edunvalvontajärjestössä FESAC:ssa (Foundation for European Societies of Arms Collectors).