Lotat tekivät arvokasta työtä ilmavalvonnassa / Rajamäen maanpuolustusjuhlassa 30.11. paljastetaan ilmatorjunnan ja ilmavalvonnan muistolaatat

Nurmijärven kunta

Tiedote 14.11.2019

Lotat tekivät arvokasta työtä ilmavalvonnassa – Rajamäen maanpuolustusjuhlassa 30.11. paljastetaan ilmatorjunnan ja ilmavalvonnan muistolaatat

”31.12.-39….  Terveisiä yläilmoista, tulin juuri sieltä ales. Meillä on tänään taas ollut oikein vilkasliikenne aamusta alkaen. Aamulla kun olin tornissa kymmenestä yhteentoista näin kaksikymmentäseitsemän konetta. Ja koko päivän on sitä liikettä jatkunut. Eivät ole tänään sentään mitään pudottaneet tänne, mutta kirkolle ja sen ympäristöön on pudotettu seitsemänkymmentä pommia. Ja Hyvinkäällä roihuaa parantola parhaillaan, liekit näkyvät tänne. Kyllä se on julman näköistä. Kukaan ei täälläkään tahdo enään liittyä I.V. lottiin, kun upseerit väittivät, että ne pommit, jotka tänne pudotettiin, oli tarkoitettu kirkkoon.” Lainaus Heikki Simolan kokoamasta Rajamäen ilmatorjuntaa ja elämää sota-aikana –historiikista, joka julkaistaan 30.11. Rajamäen maanpuolustusjuhlassa.

Ilmavalvontalotat tekivät arvokasta ja raskasta työtä siviilien suojelemiseksi toisen maailmansodan aikana. Lotta Svärd –järjestö oli suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö, joka perustettiin tukemaan suojeluskuntia. Lotat toimivat sodan aikana monissa maanpuolustusta tukevissa toimissa. Rajamäelle paikallisosasto perustettiin vuonna 1938. Rajamäellä lotta-toimintaan osallistui kaiken kaikkiaan parisataa lottaa ja pikkulottaa. Kenttälottia jatkosodassa oli kymmenkunta. Vuonna 1935 Rajamäellä oli 31 lottaa, joista ilmavalvontalottia kaksi. Rajamäen ilmavalvontalottien kirjanpidon mukaan talvisodassa oli yhdeksän pommitusta ja ilmahälytyksiä noin 200. Ilmavalvonta-asemia oli kaksi, mutta vain yksi oli vuorollaan toiminnassa. Ensin ilmavalvonta-asema oli kirkontornissa ja myöhemmin se siirtyi Pinninnummelle. Toinen torni oli varalla lähellä tykkitorneja.

Ilmavalvonnalle ja ilmatorjunnalle muistolaatat

Rajamäellä järjestetään maanpuolustusjuhla 30.11. Juhla alkaa klo 10 seppeleen laskulla Rajamäen kirkolla sankarihautausmaan muistomerkillä, jossa paljastetaan ilmavalvonnan muistolaatta ja mm. puolustusministeri Antti Kaikkonen esittää tervehdyksensä. Tämän jälkeen siirrytään Tykkitorninmäelle, jossa paljastetaan ilmatorjunnan muistolaatta ylemmän tykkitornin luona. Tilaisuus jatkuu Altian tehdasalueella vanhan hiivatehtaan tiloissa ja ulkoalueella, jossa kunta tarjoaa kaikille kenttälounaan sekä sotilaskotiautosta munkkikahvit. Tilaisuudessa esiintyy reserviläiskuoro, kuullaan mm.  valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivosen ja Altian tehtaanjohtaja Janne Peltoniemen puheet sekä Heikki Simola esittelee Rajamäen ilmatorjuntaa ja elämää sota-aikana -historiikin.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Maanpuolustusjuhlan järjestävät Nurmijärven kunta, Altia Oyj, maanpuolustusjärjestöt sekä seurakunta.

Lisätiedot:
Kati Aaltio, Nurmijärven kunnan palvelupäällikkö, 040 317 4674, kati.aaltio@nurmijarvi.fi